Printer advies


De aankoop van een printer

U overweegt een printer aan te schaffen, maar u weet niet precies waar u op moet letten. Dan bent u bij Digidot op het juiste adres. Wij voorzien u graag van vrijblijvend advies. Heeft u na het lezen van de informatie nog meer vragen? Ga dan voor meer informatie naar onze winkel.

Als u een printer wilt aanschaffen is het verstandig om u af te vragen welke gebruiker u bent. We hebben de verschillende gebruikers onderverdeeld:

1. Thuisgebruiker

U gebruikt de printer thuis voor het af en toe afdrukken van documenten in mono (zwart/wit) of eventueel kleur. Ook het printen van foto’s is een handige bijkomstigheid. Een inkjetprinter is dan een goede keuze voor uw situatie. Als u ook wilt kopiëren en/ of scannen kunt u denken aan een multifunctionele inkjetprinter.

2. Klein zakelijk gebruiker

U print een gemiddeld of veel aantal documenten of rapporten per week, met name in mono (zwart/wit). Ook wilt u kunnen kopiëren en scannen en eventueel faxen. Een multifunctionele laserprinter is voor uw situatie een goede keuze.

U heeft de keuze tussen twee verschillende type printers: een inkjet- of laserprinter. Voor thuisgebruik is de inkjet nog steeds de populairste printer. De laserprinter is een goede optie voor (klein)zakelijk gebruik en is ook steeds vaker een goede keuze voor thuisgebruik. Druk je geen foto’s af op speciaal fotopapier dan is een laserprinter door de fors gedaalde aanschafprijzen en door de lagere prijs per afdruk steeds vaker een goede en verantwoorde keuze.

De multifunctionele printer (MFP), verkrijgbaar in laser of inkjet, wint steeds meer terrein aangezien deze meer kan dan alleen printen. Ook draadloos printen, met bijvoorbeeld Wi-Fi, Bluetooth, of een iPhone, is handig en helemaal van deze tijd.

1. Inkjetprinter

Een inkjetprinter is goedkoop in de aanschaf. Het is wel belangrijk om op de resolutie te letten, want hoe hoger de resolutie, hoe scherper de afdruk. Dit is met name belangrijk voor het printen van foto’s. Nadeel: de kosten van een inktcartridge zijn vrij hoog. Om hier kosten op te besparen, kunt u het beste een inkjetprinter met gescheiden inktcartridges kopen. Bij gescheiden cartridges hoeft u dan niet de hele cartridge weg te gooien als er maar één of twee kleuren op zijn. U simpelweg alleen de cartridge van die bepaalde kleur te verwisselen.

2. Laserprinter

Laserprinters zijn snel, betrouwbaar en leveren een erg scherpe afdruk en de afdrukken van een laserprinter zijn beter bestand tegen water dan een afdruk van een inkjetprinter. Nadeel: Het grootste nadeel van een laserprinter is de aanschafprijs. Deze is hoger dan die van een inkjet. De toners zijn ook duurder dan die van een inkjet, maar gaan vele malen langer mee waardoor u uiteindelijk goedkoper uit bent. Dit is lonend voor veelvuldig gebruik.

Hoe werkt een laserprinter?
Een laserprinter werkt met behulp van een laser. Deze laser zet met behulp van een laserstraal een lading op een drum. Hierna wordt op de drum een afbeelding geprojecteerd (in het verleden met een laser, maar tegenwoordig soms ook met een led). Deze draait rond en trekt dan door deze lading de tonerpoeder naar zich toe. Het papier wordt langs verschillende rollen geleid en met bepaalde technieken van de elektrische lading worden de tonerdeeltjes op hun plek geplaatst. Door verhitting smelten ze en blijven ze op het papier zitten.

Waar moet ik op letten?

Wat zijn nu de verschillen tussen de printers en welke past het beste bij uw situatie? Er zijn een aantal zaken die invloed hebben op de prestaties en kosten van de printer die u kiest. Wij hebben ze voor u op een rijtje gezet.

Resolutie

Een inkjetprinter spuit met kleine spuitmondjes verschillende kleuren inkt direct op het papier. De kwaliteit van een afdruk wordt meestal beoordeeld aan de hand van de resolutie en wordt uitgedrukt in dpi (Dots Per Inch). Hoe hoger de resolutie van uw printer, hoe beter de scherpte en detailweergave zal zijn. Een resolutie van 300 tot 600 dpi is voldoende voor het printen van een tekst of grafiek. Om een goede foto met al zijn details en kleurweergave te kunnen realiseren, heeft een minimale resolutie van 1200 dpi de voorkeur.

Separate inktcartridges

Inktverbruik is een groot aandachtspunt bij printers. Inkt raakt vaak snel op dan u denkt en navullingen zijn vaak kostbaar. Veel printers worden inmiddels uitgerust met separate inktcartridges die ieder hun eigen kleur bevatten. Als één kleur eerder op is dan de overige kleuren, dan kunt u eenvoudig alleen deze cartridge vervangen. Dit kan een aardige kostenbesparing opleveren. Als u er voor kiest om niet originele navulcartridges te gebruiken of de originele cartridges zelf na te vullen, kan het gebruik hiervan leiden tot storingen of beschadigingen bij de printer. In geval van storingen kan het zelfs zo zijn dat de fabrikant de printer niet kosteloos repareert. De keuze is uiteraard aan u.

Snelheid

De snelheid waarmee uw printer een afdruk maakt kan ook van belang zijn (ook wel ppm genoemd, dit betekent page per minute). Het kan voor u van belang zijn dat uw printer een grote hoeveel pagina’s per minuut kan printen. Als u af en toe eens iets print, is de snelheid minder van belang. Als u echter een leuke foto op een groter formaat, bijvoorbeeld A4 wilt afdrukken, dan kan de snelheid wel van belang zijn, zeker als de print daarna ook nog eens moet drogen. De printsnelheid is ook afhankelijk van uw computer en het bestand wat u gaat printen. U moet de printsnelheid, die bij de specificaties wordt vermeld, als richtlijn zien.

Autoduplexer

Heeft uw printer een autoduplexer, dan kunt u automatisch dubbelzijdig afdrukken. Dit is een goed alternatief om papier te besparen én praktisch voor uitgebreide rapporten of presentaties. Deze optie zit niet standaard op elke printer.

Automatische documentdoorvoer (ADF)

De automatische documentdoorvoer (Engels: Sheetfeeder) is een handige optie voor een multifunctionele printers. Heeft een all-in-one deze optie, dan kunt u meerdere vellen papier na elkaar automatisch doorvoeren om te scannen of kopiëren. Dit geldt alleen voor scannen- en kopiëren.

Geheugenkaartlezer

Veel printers beschikken inmiddels over een ingebouwde cardreader waarmee u de meest voorkomende geheugenkaarten kunt uitlezen (Micro SD, SD, Memory stick etc.). Deze kaarten maken het mogelijk om foto’s af te drukken op uw printer zonder gebruik te hoeven maken van uw PC.
Bent u er na het lezen van deze informatie nog niet helemaal uitgekomen? Zoek dan hier een McDOS-net partner om u verder te helpen.

LCD-scherm

Als u uw geheugenkaart uit wilt lezen, is het handig om te zien welke foto’s er op staan. Op een aantal inkjetprinters kunt u ook een LCD-scherm aantreffen waarmee u de foto’s eerst kunt bekijken en eventueel corrigeren. Daarna geeft u het juiste formaat en aantal in en een paar minuten later liggen uw prints klaar.

PictBridge

PictBridge en DirectPrint zijn wel de bekendste namen voor de functie die het mogelijk maakt om de foto’s van uw digitale foto- of videocamera rechtstreeks naar uw printer te sturen. Het printen kan plaatsvinden zonder gebruik te maken van uw computer. Veel mobiele telefoons, die beschikken over een ingebouwde camera, kunnen ook via BlueTooth of een USB-kabel rechtstreeks communiceren met uw printer.

Randloos printen

Bij een aantal inkjetprinters is het mogelijk om uw foto’s te printen zonder witte rand, u vindt deze optie terug bij de specificaties van de printer. Deze mogelijkheid is vaak alleen aanwezig als u gebruik maakt van speciaal fotopapier.

Printmogelijkheden

U kunt met een inkjetprinter op verschillende formaten printen, dit kan variëren van Credit-Card formaat tot A4. Een aantal printers kunnen zelfs tot het formaat A3+ printen. Naast het printen op gewoon papier, kunt u ook op fotopapier printen, anders heeft u kans dat de inkt gaat vloeien. Er zijn inmiddels nog meer printmogelijkheden, waarbij u zonder speciale fotobewerking software, mooie dingen kunt produceren:
• Kleding transfers: uw eigen afbeeldingen op een kledingstuk drukken
• Het bedrukken van uw zelfgebrande CD en DVD’s (hier heeft u wel speciale schijfjes nodig)

Software & besturingssysteem

Software
Naast de software die u nodig heeft om uw printer te installeren leveren veel printerfabrikanten ook extra software bij de printer. Met speciale programma’s kunt u bijvoorbeeld de rode ogen verwijderen, belichtingsproblemen corrigeren en foto’s uitkaderen. Maar u kunt ook uw creativiteit aanspreken door met speciale sjablonen uw eigen fotoalbum of kalender samen te stellen.

Besturingssysteem
In de specificatie kunt u in het veld "besturingssysteem" zien of de printer geschikt is voor het door u gebruikte besturingssysteem. Bijna alle printers zijn tegenwoordig geschikt voor Windows 2000, XP, Vista & Windows7 maar ook steeds vaker voor OS X (Apple computers) en Linux.

Geluidsniveau

Als u de printer regelmatig gebruikt en hij staat in uw directe omgeving te printen dan kan het geluidsniveau een belangrijke rol gaan spelen. Veel printers produceren een storende hoeveelheid geluid tijdens het printen. Dit geluidsniveau drukt men uit in Decibel (dB). Een printer met een geluidsniveau van maximaal 35 dB wordt over het algemeen als prettig ervaren. Om de term dB een beetje te begrijpen is het goed om te weten dat een toename van 3 dB een verdubbeling van het geluid is. Zo maakt een printer met een geluidsniveau van 38 dB twee maal zo veel herrie als een printer met een geluidsniveau van 35 dB. Bij de productspecificaties van veel printers kunt u het geluidsniveau van de printer terugvinden.

Service

Printers zijn over het algemeen niet makkelijk zelf te repareren. U kunt het beste met uw printer bij onze winkel langs gaan.